Ottaa yhteyttä

Tööstuse 43, Tallinn, Viro
Myymälä: +372 508 3309
Työpaja: +372 5301 8568

Tähesaju tee 31, Tallinn, Viro
Myymälä: +372 5885 7752
Työpaja: +372 5301 6938

info@velomarket.fi

Yleistä tietoa: +372 508 3309

Pyöräily tarjoaa erinomaisen sydänharjoittelun, joka lisää lihaskuntoa, vahvistaa jalkalihaksia ja on tehokas tapa polttaa kaloreita, ja se on erinomainen tapa parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä. Pyörätreeni ei rasita kehoa yhtä paljon kuin esimerkiksi elliptinen tai juoksumatto. Parhaan kouluttajan valitseminen ei ole helppo tehtävä, joten tässä postauksessa kuvaamme erilaisia kouluttajatyyppejä, joista löydät varmasti terveydentilaasi ja mieltymyksiisi sopivan kotikouluttajan. Jos haluat lisätietoja muista kuntopyöristä, voit tutustua Velomarketin blogikirjoitukseen ”Mikä kuntopyörä sopii kotiisi?.

Pyöräilyharjoittelun myönteiset vaikutukset

Vahvistaa lihaksia. Pyöräily vahvistaa ja kiinteyttää jalkalihaksia. Tärkeimmät lihakset, joita kuormitetaan, ovat nelipäiset nelipäiset lihakset (reiden etuosa), pakaralihakset, kinkkulihakset ja reisilihakset.

Auttaa laihtumaan. Painonpudotus pyöräilyllä voi olla erittäin tehokasta. Palaneiden kalorien määrä riippuu iästäsi, sukupuolestasi ja harjoituksen intensiteetistä. Tärkein tekijä painonpudotuksessa on kuitenkin johdonmukaisuus.

Vahvistaa sydäntä. Pyöräily on tehokas ja yksinkertainen sydän- ja verisuoniliikunnan muoto. Velotrainerilla tehtävä sydänharjoittelu voi auttaa sinua valmistautumaan maratoniin tai vain selviytymään paremmin jokapäiväisistä toiminnoista. Terve sydän- ja verisuonijärjestelmä lisää veren happipitoisuutta ja kehon energiansaantia, vähentää aivohalvauksen ja sairauksien riskiä sekä alentaa verenpainetta.

Milloin tahansa, millä tahansa säällä. Kotona harjoittelu voi auttaa sinua pitämään kiinni harjoitusohjelmastasi, sillä voit treenata kotona ilman, että huono sää häiritsee sinua.

Sopii kaikille. Polkupyörän avulla jokainen voi valita itselleen sopivan kuormituksen ja vaikeusasteen rasittamatta liikaa niveliä. Se sopii myös niille, jotka ovat loukkaantuneet, mutta haluavat silti pysyä kunnossa. Liike on pehmeä eikä rasita liikaa niveliä tai lihaksia.

Ei vie paljon tilaa. Kotikuntoilupyörät voidaan myös taittaa kokoon ja niitä on helppo siirtää – monissa on pienet kuljetuspyörät, joten niitä on erittäin kätevä siirtää, kun et harrasta liikuntaa.

Säästää aikaa. Kotona voit hypätä kuntosalille milloin tahansa ja aloittaa harjoittelun. Ei ole aikaa lähteä ulos kotoa tai valmistautua kuntosalille.

Pyöräilykouluttajan tärkeimmät osat

Polkupyöriä on erityyppisiä: spinning-pyöriä, pystypolkupyöriä, makuuasennossa olevia polkupyöriä ja pyöräilyharjoittelupyöriä, joiden avulla voit käyttää tavallista polkupyörää sisätiloissa. Jokaisessa velo-trainerissa on erityiset osat, jotka kuvataan jäljempänä:

Hooratat: suuri, yleensä 14-20 kg painava levy. Sijaitsee velodromin etuosassa, jossa etupyörä yleensä kulkee. Pyörän paino määrää pyöräilyn mukavuuden ja sujuvuuden. Mitä painavampi vauhtipyörä, sitä pehmeämpi ja mukavampi polkeminen on. Jos vauhtipyörä on liian kevyt, saatat tuntea kolhuja polkiessasi. Kuorman paino riippuu siis tavoitteistasi, haluatko ajaa Vällamäen huipulle vai kiertää järven ympäri rauhallisesti.

>15 kg edistyneille
9-14 kg keskivertourheilijalle.
7-9 kg aloittelijoille

Vauhtipyörän suositellun painon tulisi olla vähintään 7 kg, koska se estää ”hyppimisen”. Jos haluat treenata 2-3 kertaa viikossa, vauhtipyörän painon tulisi olla yli 9 kg.

Satula. Urheilusatulat ovat pitkiä ja kapeita ja niissä on vain vähän pehmusteita, ja ne käytetään yleensä spinning-pyörissä, koska ne on suunniteltu intensiivisempään harjoitteluun. Tyypillisesti polkupyörissä (koneet, joissa on pystyasento) on leveämmät ja pehmeämmät satulat, joissa on enemmän pehmusteita. Varmista, että istuinta voi nostaa ja laskea. Työnnä satula lantiolle asti, sillä tämä korkeus ehkäisee selkä- ja nivelvammoja. Vaakasuuntainen säätö on eduksi, mutta ei välttämätön. Ohjaustangon korkeuden on myös oltava säädettävissä, jotta voit löytää oikean asennon.

Polkimet. Polkupyörän tyypistä riippuen joissakin polkimissa on hihnat, jotka pitävät jalan paikallaan polkemisen aikana. Joissakin niistä on polkimissa kiinnitysmekanismi, joka edellyttää erityisiä pyöränkenkiä.

Estojärjestelmät. Vastus määrittää, kuinka paljon voimaa sinun on käytettävä polkiessasi. Esimerkiksi ylämäkeen ajettaessa este on suurempi, ja sinun on käytettävä enemmän voimaa. Pyöräilyharjoittelupyörissä on kolme erityyppistä vastusmekanismia:

  • Halvemmissa polkupyörissä on vauhtipyörään kiinnitetty hihna, joka kiristettynä vaikeuttaa polkemista. Se ei ole yhtä kestävä kuin muut mekaaniset esteet, mutta se on edullinen aloittelijoille.
  • Mekaaninen tai kitkavastus – tämäntyyppisessä tapauksessa vauhtipyörän kummallekin puolelle asetetaan kumi- tai muusta materiaalista valmistettuja tyynyjä. Mitä kovemmin kiinnittimet puristavat vauhtipyörää, sitä vaikeampi on polkea. Se tarjoaa erittäin hyvän kestävyyden, mutta ajan myötä nämä tyynyt kuluvat.
  • Kalliissa pyörissä on sähkömagneettinen vastus. Tämä takaa tasaisemman ajon ja vaatii paljon vähemmän huoltoa. Ainoastaan magneettisen vastuksen avulla voit käyttää ennalta määritettyjä harjoitusohjelmia, joissa vastus muuttuu dynaamisesti.

Näyttö: Näytöllä näkyvät eri parametrit, kuten etäisyys, nopeus, harjoitusaika, arvioitu kaloripoltto ja syke. Jotkin näytöt ovat analogisia, ja niissä näkyvät vain peruselementit, ja jotkin ovat digitaalisia kosketusnäyttöjä, jotka sisältävät paljon enemmän tietoa.

Monet polkupyörät voidaan liittää Bluetooth-yhteydellä älylaitteeseen, josta voit kerätä tietoja harjoittelustasi (etäisyys, nopeus, aika jne.) useiden eri sovellusten avulla. Älypuhelimeesi on ladattavissa niin monia erilaisia sovelluksia, joiden avulla voit laatia ja seurata harjoitussuunnitelmaasi.

Kalliimmissa polkupyörissä on myös Wi-Fi. Näytöllä näet erilaisia harjoitusohjelmia (suorana tai nauhoitettuna) ja voit seurata harjoitustietojasi. Nämä mallit ovat yleensä kalliimpia, ja ne saattavat vaatia kuukausittaisen tilausmaksun koulutusvideoiden käyttämiseksi.

Watit (W) – Watit mittaavat poljintehoa ja ovat hyvä osoitus polkupyörän maksimitehosta. Suuremmalla kapasiteetilla varustetun poljinkäyttöisen kuntoilulaitteen avulla saat tarkemman ja tehokkaamman harjoituksen.

Kallis vai halpa?

Pyöräilykouluttajien tapauksessa halpa ei välttämättä tarkoita huonoa. Yleensä se tarkoittaa vain sitä, että saat enemmän perusvarusteita.

Kalliimpi poljinkelkka painaa enemmän ja voi olla turvallisempi ajaa, koska se pysyy paremmin paikallaan. Yleensä koneen asentamiseen on useampia tapoja – ohjaustankoa ja istuinta voi siirtää eteen- ja taaksepäin sekä ylös- ja alaspäin. Korkea hinta ei aina tarkoita, että kuntoilulaitteessa on kaikki haluamasi ominaisuudet.

Polkupyörän harjoittelulaitteessa käytetyn esteen tyyppi vaikuttaa hintaan. Hihna- ja kitkavastukset ovat yleensä halvempia, ja magneettista vastusta käyttävät pyörät ovat todennäköisesti kalliimpia. Useimmissa kalliimmissa kuntopyörissä on myös Wifi ja mahdollisuus yhdistää kuntopyörä älylaitteeseen. Halvemmassa pyörässä saattaa olla samanlainen runko ja rakennelaatu, mutta siinä ei ole tablettia ja älyominaisuuksia.

Löydä oikea koko ja oikea sijainti

Tarkka ajoasento riippuu poljintyypistä. Kun seisot pyörän vieressä, satulan on oltava lantion korkeudella. Aseta jalka polkimelle, kun istut pyörän päällä, ja kun poljin on täysin alhaalla, jalkaterän on oltava hieman koukussa polvesta. Jalka ei saa olla polvesta suora. Jos otat jalan pois polkimelta, sinun pitäisi pystyä koskettamaan lattiaa varpaillasi. Jos satula on liian korkealla tai liian matalalla, se voi aiheuttaa polvikipua harjoituksen aikana. Käsien on myös oltava hieman koukussa kyynärpäästä, kun ne ovat ohjaustangossa. Selän tulee olla suora (ei kyyryssä), eikä päätä tai niskaa saa piilottaa hartioiden väliin.


KEHRUUPYÖRÄ VAKAVASTI OTETTAVALLE URHEILIJALLE

Nämä polkupyöräilykouluttajat on mallinnettu maantiepyöristä – urheilullinen satula, jossa on eteenpäin kallistuva asento. Ohjaustangon avulla voit pitää kättäsi eri asennoissa. Etupyörän yläpuolelle on asennettu vauhtipyörä, joka painaa 14-20 kg. Paino lisätään manuaalisesti. Polkimet on kiinnitetty tai puristettu ja vahvistettu, jotta on turvallista tehdä intensiivistä, säännöllistä ja nopeaa harjoittelua polkimien päällä seistessä. Näin voimaa voidaan käyttää myös polkimen nostamiseen tai vetämiseen, ei vain työntämiseen.


PYSTY AJOASENTO MUKAVAA HARJOITTELUA VARTEN

Näitä polkupyörävalmentajia ei ole suunniteltu vakavaan intensiiviseen harjoitteluun, kuten sprinteri- tai spin-pyöriä. Niissä on leveämpi ja mukavampi satula, ja polkimia ei ole vahvistettu, joten niiden pitäisi kestää säännöllistä voimakasta liikuntaa. Sopii suurelle käyttäjäryhmälle, koska siitä saa silti kunnon harjoituksen, mutta ajoasento sopii myös niille, joilla ei jostain syystä ole varaa kovin raskaaseen kuormaan. Näissä kouluttajissa on myös linssien keskellä oleva näyttö, jossa voit muuttaa vaikeustasoa elektronisesti. Niissä ei yleensä ole pyörivää nuppia, kuten pyörivissä pyörissä. Se sopii myös erinomaisesti rauhalliseen harjoitteluun, jossa voit esimerkiksi lukea kirjaa tai katsoa televisiota.


VAAKASUORA NOPEUSMITTARI

Vaakasuorat velotrainerit ovat erittäin hyvä valinta niille, joilla on nivelongelmia tai alaselkäkipuja. Puoliasennossa selkäranka ja nivelet eivät altistu liialliselle rasitukselle, mutta voit silti harrastaa liikuntaa ja parantaa ja ylläpitää yleistä fyysistä kuntoa. Satulan sijasta siinä on mukava tuoli, jossa on selkänoja selkääsi tukevaa selkänojaa. Joissakin istuimissa on myös kahvat istuimen sivuilla edessä olevien kahvojen lisäksi. Polkimet ovat myös kauempana toisistaan, joten kuljettaja voi nojata selkänojaan polkiessaan. Vaakasuuntaiset velotrainerit kuormittavat niveliä vähemmän, erityisesti alaselkää, ranteita ja kyynärpäitä. Niissä ei kuitenkaan käytetä kovinkaan paljon ydinlihaksia, koska niitä ei tarvita istuma-asennossa (niitä tarvitaan pitämään vartalo pystyssä).


PYÖRÄILYHARJOITTELULAUKUT OMALLA PYÖRÄLLÄ HARJOITTELUUN

Vakaville urheilijoille on tarjolla myös erilaista kotona tapahtuvaa harjoittelua, joka muistuttaa ehkä eniten todellista pyöräilyä.

Jos sinulla on tavallinen kaksipyöräinen polkupyörä, voit ostaa pyöräilykouluttajan, jolla voit muuttaa sen paikallaan pysyväksi polkupyöräksi, tai velotrainerin. Treenipyöriä on monenlaisia. Yhdessä tapauksessa polkupyörän takapyörä asetetaan rullalle (vauhtipyörän tyyppinen mekanismi) ja kiinnitetään puristimilla. Tämä luo kitkaa renkaan ja rullan välille, mikä jäljittelee ajamista maata vasten. Näitä ämpäreitä on kahta tyyppiä, joista toisessa vetovoiman aiheuttaa magneetti ja toisessa neste. Magneettiset harjoitusnuket ovat äänekkäämpiä ja halvempia ja aiheuttavat enemmän kitkaa, kun taas nestepohjaiset nuket ovat hiljaisempia ja kalliimpia.

Toisen tyyppiset apupyörät ovat sellaisia, joissa takapyörä poistetaan polkupyörästä ja korvataan apupyörällä, jossa polkupyörän ketju on liitetty apupyörään.

Kun käytät apupyöriä, polkupyörä kuluu edelleen jonkin verran, ja niitä on hieman vaikeampi asentaa. Ne saattavat näyttää pieniltä, mutta ne ovat silti melko kalliimpia kuin tavallinen kotipyöräilykouluttaja. Jos et voi jättää harjoittelua väliin edes talvella ja jos sinun on harjoiteltava omalla pyörälläsi (esimerkiksi triathlonia ja muita kilpailuja varten), harjoituspyörä (joka on lähinnä oikeaa pyöräilyä) on välttämätön.



TUNTURIN KOULUTTAJAT JA KUNTOTUOTTEET

Velomarket on Tunturin kuntolaitteiden virallinen jälleenmyyjä, ja meillä on laaja valikoima kotiharjoitteluvälineitä. Jos olet kiinnostunut voimaharjoittelusta kotona, löydät Velomarketin valikoimasta käsipainotkahvakuulatlisäpainot sekä tarvikkeet. Jos etsit vakavampaa kuntosaliharjoittelua, löytyy sinulle myös sopiva treenipenkki. Kotivoimistelua varten Velomarket tarjoaa valikoiman hierontalaitteitavoimistelu- ja joogamattojavoimistelupallojavenytysnauhoja ja muita Tunturi-valikoiman tuotteita.

Tunturi tarkoittaa kirjaimellisesti “suurta vuorta”, joka symboloi haasteiden voittamista ja saavutuksen tunnetta, joka tulee intensiivisen harjoittelun ja itsensä ylittämisen jälkeen.

Tunturi perustettiin vuonna 1922 Turussa, kun veljekset Aarne ja Eero Harke avasivat Pyöräkellari Oy:n polkupyöräliikkeen. Aluksi pääpaino oli polkupyörien korjaamisessa, ja myöhemmin yritys valmisti itse polkupyöriä Tunturi-nimellä. Merkki menestyi hyvin, ja muutaman vuoden kuluttua pieni myymälä korvattiin tehtaalla, ja 1950-luvulla Tunturi-merkki oli kotimaisten mopomarkkinoiden markkinajohtaja. Polkupyörien valmistuksesta saadun teknologian ja tietämyksen avulla Tunturi laajensi toimintaansa muiden urheiluvälineiden tuotantoon.

Vuonna 1969 Tunturi mullisti kuntoilualan esittelemällä maailman ensimmäisen kotikäyttöön tarkoitetun pyöräergometrin, ja vuotta myöhemmin se sai kansainvälistä tunnustusta urheiluvälineiden valmistajana.

1990-luvulla tehtiin strateginen päätös keskittyä Tunturi kuntotuotteiden ja Tunturi pyörien tuotantoon. Tämä päätös oli tärkeä tuotemerkin jatkokehityksen kannalta. Tunturi on nyt tunnettu tuotemerkki Pohjoismaissa, ja Tunturi kuntotuotteita myydään yli 40 maassa ympäri maailmaa.