Ottaa yhteyttä

Tööstuse 43, Tallinn, Viro
Myymälä: +372 508 3309
Työpaja: +372 5301 8568

Tähesaju tee 31, Tallinn, Viro
Myymälä: +372 5885 7752
Työpaja: +372 5301 6938

info@velomarket.fi

Yleistä tietoa: +372 508 3309

Vapaa ihminen on sellainen, joka on mahdollisimman vähän riippuvainen ulkoisista tekijöistä. Hyppää siis pyörän selkään ja vapauta itsesi julkisen liikenteen ja ruuhkien kahleista! Suositus on järkevä, mutta pyörävalikoima on laaja. Herää kysymys – mikä pyörä sopii parhaiten reitilleni ja tarpeisiini työ- tai koulumatkoilla?

Kullakin pyörällä on oma käyttötarkoituksensa, joka riippuu maastosta, ajoaikojen pituudesta jne. Otsikkomme saattaa nihjata, millaisella pyörällä kannattaa ajaa ja missä, mutta kaupunkipyöräilyyn sopivia pyöriä on silti monenlaisia. Suurkaupungissa asuu monia ihmisiä, joilla on erilaiset elämäntavat, joten tässä ovat yleisimmät kaupunkipyöräilyyn tarkoitetut pyörätyypit.

Vaikka mikä tahansa pyörä sopiikin tarkoitukseen, juuri sinulle sopiva pyörä tekee kokemuksesta nautinnollisen eikä luo välttämättä pyöräilystä urheilusuoritusta, joka saa sinut hikoilemaan ja pulssisi nousemaan. Töihin mennessä tuskin kukaan haluaa väsyttää itseään. Kaupungissa pyöräilyä olisi pidettävä ennen kaikkea liikennevälineenä. Tästä näkökulmasta katsottuna pyörän ominaisuudet muuttuvat varsin erilaisiksi.

Joitakin edellytyksiä sille, mitä kaupunkipyöräilyn pitäisi olla:

  • Kestävä – sen on kyettävä selviytymään kuopista ja reunakivistä ja pääsemään perille turvallisesti.
  • Pienillä nopeuksilla liikkumisen on oltava helppoa, koska kaupungissa joutuu lähes aina ajamaan slalomia jalankulkijoiden, autojen, lastenvaunujen, koirien ja kaikenlaisten muiden liikkujien välissä.
  • Tarpeeksi kevyt kuljettaa – juuri niin kevyt, että voit nostaa sen sinne, missä sitä tarvitset. Et tarvitse aina kevyintä pyörää. Tällöin jokaisen on tehtävä kompromissi omien kykyjensä ja tarpeidensa mukaan. Alumiinirungot ovat kevyitä eivätkä ruostu, mutta ne vanhenevat nopeammin ja haurastuvat rasituksessa ja kulutuksessa. Teräs taas on kestävää ja vahvaa – se soveltuu hyvin raskaiden kuormien kantamiseen. Huonona puolena on sen suurempi paino. Kunhan voit kantaa sen sinne, missä sitä tarvitset, se on riittävän kevyt.
  • Mukava ajaa ja sopii ajajan tyyliin. Rungon geometrialla on tässä suurin merkitys. Joillekin sopii pystympi ajoasento, toisille urheilullisempi ajoasento. Se on jokaisen oma mieltymys. Pystysuora ajoasento on mukava lyhyillä matkoilla, mutta väsyttävä pitkillä matkoilla. Urheilijamainen, matalampi ajoasento on enemmän eteenpäin kallistunut ja laskeutunut, joten osa kehon painosta on käsivarsilla ja alaselkää ei rasiteta niin paljon kuin pystyasennossa.
  • Rungon geometrian kannalta myös pyörän pituus on tärkeä. Lyhyempää pyörää on helpompi liikuttaa, kun renkaat ovat lähempänä toisiaan. Tämäkin on suuri etu kaupungissa, jossa voit harvoin ajaa pitkiä matkoja suoraviivaisesti.
  • Hyvät jarrut – Kaupungissa sattuu aina, että joku tai jokin hyppää eteesi. Hyvät jarrut voivat auttaa estämään onnettomuuden.
  • Viimeisenä muttei vähäisimpänä, pyörän on sovittava kuljettajalle ja ilmaistava hänen tyyliään. Näin pyörä vastaa myös ajajan tarpeita, eikä se ole epämukava ja tarpeeton, vaan aina houkutteleva ajettava. On tärkeää pystyä ajamaan tavallisissa vaatteissa. Toisessa blogikirjoituksessamme ”Pyöräile töihin ja kouluun säällä kuin säällä! Miksi ja miten?” kerromme, miten pyöräilystä voi tehdä hauskaa kaikissa sääolosuhteissa.

KAUPUNKIPYÖRÄ TYYLIKKÄILLE NAISILLE JA KUNNIALLISILLE HERRASMIEHILLE

Kaupunkimaisemassa näkee paljon hyvännäköisiä, klassisen tyylisiä polkupyöriä, joita yleensä kutsutaan kaupunkipyöriksi. Niissä on pysty ajoasento, joka on mukava ja antaa sinulle mahdollisuuden ajaa rauhassa, nauttia ympäristöstäsi ja katsella ympärillesi. Runko- ja satulaosa on matala, mutta ohjaustanko on korkea. Näissä pyörissä on erilaisia lisävarusteita, kuten mukavat korit ja laukut, jotka tekevät niistä erittäin käytännöllisen ja huomiota herättävän ajoneuvon. Tämäntyyppisessä pyörässä sinun on kiinnitettävä huomiota satulaan, jotta se on pehmeä. Tämä johtuu siitä, että pystyasento ohjaa kaikki iskut alaselkään, mikä aiheuttaa selkäkipuja pitkillä matkoilla. Matalammassa, eteenpäin nojaavassa ajoasennossa koko törmäysvoima ei kohdistu alaselkään, vaan se jakautuu tasaisesti vartaloon ja käsivarsiin.

Klassisten kaupunkipyörien lisäksi on tarjolla vielä tyylikkäämpiä retro- ja vintage-pyöriä niille, jotka haluavat lisätä arkeensa hieman ekstravaganssia, kuten Rometin 3-vaihteinen 1948 tai Excelsiorin Vintage D Mixte.

HYBRIDIPYÖRÄ – TODELLINEN KAMELEONTTI

Hybridipyörä on kaikkein monipuolisin pyörä. Paras valinta niille, jotka haluavat matkustaa mukavasti ja nopeasti pitkiä matkoja. Se suunniteltiin alun perin niin, että siinä olisi sekä maastopyörän että maantiepyörän ominaisuudet – maantiepyörän kevyt runko ja kapeammat renkaat sekä maastopyörän mukava pystyasento ja perinteinen suora ohjaustanko. Hybridipyörässä on kaikkien eri tyyppien parhaat ominaisuudet. Monissa hybridipyörissä on myös etulokasuojalevy, ja niihin voi lisätä lokasuojia, tavaratelineitä, pyörälaukkuja ja muita varusteita. Niitä on erittäin helppo veistää juuri sellaisiksi kuin haluat tai miten mieli tekee. Hybridit pärjäävät kuoppaisilla ja mutkaisilla teillä ja ovat nopeita sileällä asfaltilla, sorasta puhumattakaan.

KAUPUNKIPYÖRÄN PIKKUIHMEET- TAITTUVAT PYÖRÄT

Kokoontaitettavat polkupyörät ovat ihanteellisia niille, jotka tulevat kaupungin laitamilta ja käyttävät usein julkisia liikennevälineitä (bussi, juna, raitiovaunu) tai joilla ei yksinkertaisesti ole paljon tilaa pyörän säilyttämiseen. Ne sopivat siististi toimiston työpöydän alle tai tuulikaappiin. Niitä on myös helppo kuljettaa portaita ylös ja alas, sillä pyörä on pieni ja vielä pienempi ja helpompi nostaa kokoontaitettuna.

Taittopyörien heikko kohta on taittopiste, joka voi antaa periksi luotettavuuden kannalta nopeimmin. Pikkupyörät ajavat läpi kaikista kuopista, ja kaikki, joilla on takapyörä, tuntevat sen hyvin. Toisaalta ohjailukyky on erittäin hyvä pienten pyörien ansiosta. Se näyttää myös hyvältä. Pieni mutta sitkeä.

SÄHKÖPOLKUPYÖRÄT – TODELLISET TYÖJUHDAT

Sähköpolkupyörät ovat alkaneet yleistyä vasta viime vuosina, ja kasvu kiihtyy. Erittäin kätevä pitkien matkojen kulkemiseen tai kun tie on mäkinen ylös ja alas, mutta fyysinen kunto ei ole aivan triathlonistin. Ajonopeus ja -alue eivät riipu niinkään ratsastajan hyvästä kunnosta, joten kaikki voivat nauttia ajelusta. On kuitenkin huomattava, että nämä polkupyörät ovat melko painavia, eivätkä ne sovellu portaita ylös ja alas kuljettamiseen. Niiden hinta on myös melko kova, alkaen noin 1000 eurosta. Sähköpyöriä on myös joka luokassa – kaupunkipyöriä, maastopyöriä, hybridipyöriä ja taittopyöriä.

KOKOPERHEEN LAATIKKOPYÖRÄT

Edellisiin verrattuna mielenkiintoisimpia ja nykyään vielä harvinaisempia, mutta silti siellä täällä vilahdellen nähtyjä ovat kiehtovat laatikkopolkupyörät. Ne ovat tarkoitettu niille, joiden on kuljetettava enemmän tavaroita, mutta jotka eivät silti halua luopua pyöräilyn iloista. Cargo- eli laatikkopyörät ovat todellisia taakkaeläimiä – niillä voi tehdä ostoksia elintarvike- ja huonekalukaupoissa, kuljettaa lapsia ja lemmikkejä. Vitsinä – laatikkopyörä on ihmisille, jotka eivät halua ostaa autoa, mutta haluavat silti kuljettaa täyden autolastillisen!

LASTENPYÖRÄT

Kaikki edellä mainitut kaupunkipyöriä koskevat suositukset koskevat luonnollisesti myös lasten pyöriä, vaikka he eivät tarvitse kaikkia lisävarusteita. Nykyisen istumatyön vuoksi on myös erittäin hyödyllistä, että lapset nousevat pyörän selkään ja ajavat kouluun raitiovaunun, bussin tai auton sijasta.

TARVIKEVIIDAKKO

Polkupyörien lisävarusteita on laaja valikoima jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Kaikkien pyörien mukana ei tule lisävarusteita. Jotkut haluavat kaikki tärkeimmät lisävarusteet jo valmiiksi uuteen pyörään, kun taas toiset tietävät tarkalleen, mitä he tarvitsevat ja mitä niiden pitäisi olla.

Ehkä kaikkein tärkeimpiä ovat lokasuojat. Urheiluvaatteet likaantuvat aina jokaisen treenin jälkeen, mutta missään nimessä pyöräilijä halua liata toimistovaatteitaan. Toinen tärkeä tekijä on se, kuinka paljon pyörään on otettava mukaan? Silloin täytyy miettiä, millaisia pakkauskehyksiä ja koreja tarvitset. Jos joudut käymään ruokakaupassa usein, et voi pärjätä ilman pakkauskehyksiä tai koreja.

Yleisimmät matkatavarakehikot on asennettu pyörän taakse, mutta on olemassa myös etuosaan asennettuja kehikoita. Ne ovat ihanteellisia esimerkiksi silloin, kun tarvitset lisätilaa tavaroillesi. Tavaroiden kehyksiä on myös eri tyylejä, esimerkiksi retrotyylinen etukehys sopii täydellisesti vintage-pyörille . Joissakin on myös hihnat, jotka pitävät ne tukevasti paikallaan.

Sekä ohjaustangolle että takaosan kehykselle on myös korit, jotka on kiinnitetty pysyvästi tai jotka voidaan irrottaa ja ottaa mukaan. Irrotettavissa koreissa on myös solki, mikä tekee tavaroiden kuljettamisesta erittäin kätevää. Sopii erittäin hyvin naisten kaupunkipyöriin.

Korien lisäksi on olemassa myös pyörälaukkuja, jotka ovat tietyllä tapaa vielä parempia, sillä ne on yleensä valmistettu vedenpitävästä kankaasta, joten ei ole vaaraa, että tavarat kastuisivat, jos ne joutuvat kaatosateeseen. Niille, joilla on paljon tavaraa kuljetettavana, sopiva ratkaisu on kaksipuolinen vedenpitävä pakkauspussi, jossa on hyvä kapasiteetti. Kaikki pyörälaukut eivät ole suuria, kömpelöitä ja mustia. On myös erittäin tyylikkäitä naisten käsilaukkuja, jotka kiinnitetään pyörään eivätkä ne muistuta tilaa vievää pyörälaukkua. Kaikki eivät kuitenkaan kanna käsilaukkuja. Pyörään kiinnitettäviä reppuja on myös suunniteltu ja saatavilla.

Polkupyörän valoja ei voi ohittaa. Kaupungissa on myös erittäin tärkeää, että teet itsesi näkyväksi kaikille muille tienkäyttäjille. Pyörässä pitäisi olla valot ympäri vuoden, sillä jopa eteläiset kesäillat ovat riittävän pimeitä. Paristokäyttöisissä valaisimissa on syytä pitää mukana varaparistoja kaiken varalta, sillä niillä on taipumus loppua juuri silloin, kun niitä eniten tarvitaan (eli milloin tahansa). Akkukäyttöiset valaisimet eivät aiheuta tätä riskiä, kunhan ne ladataan säännöllisesti ennen kuin niiden varaus loppuu. Monissa ladattavissa valaisimissa on myös akun varaustilan merkkivalo, joka varoittaa ajoissa. Dynamovalo ei tarvitse paristoja tai ladattavaa akkua, vaan se toimii niin kauan kuin ajat.

Valaisinvalikoima on myös melko laaja, joten jokainen löytää tarvitsemansa ja mieleisensä. Retro-tyylinen polkupyörän ajovalo sopii täydellisesti vintage-tyylisiin pyöriin. Yleensä pienet valot riittävät kaupunkiliikenteeseen, mutta ne, jotka tarvitsevat tehokkaamman ajovalon, eivät jää ilman.

Sinun on myös mietittävä, missä pyöräa säilytetään. Nykyään on mahdotonta liikkua suurkaupungissa ilman polkupyörää. Usein suositellaan käyttämään jopa kahta lukkoa, yhtä vahvempaa ja yhtä heikompaa, ylimääräisenä lukkona. Velomarket tarjoaa lukkoja, ketjulukkoja, runkolukkoja, köysilukkoja ja paljon muuta.

Jos pyörä on pysäköity turvallisesti, se voi olla myös suojassa vaihtelevalta säältä. On olemassa vedenpitäviä satulasuojia sekä suojia, jotka voidaan vetää koko pyörän päälle. Näin sade, pöly ja jopa lumi eivät vahingoita pyörääsi. Naistenpyörille on myös takapyörään kiinnitettävä helman suojus. Näin estetään hameen helman likaantuminen ja, taivas varjelkoon, hameen helman jääminen pinnojen väliin. Voit myös aina vaihtaa satulan tarvittaessa. Jotkut haluavat urheilullisen ja jäykän, toiset taas ison ja pehmeän. Polkupyöräkellot taas ovat hyvä tapa ilmoittaa läsnäolostasi muille tienkäyttäjille. Kelloja on myös laaja valikoima – pienistä, minimalistisista kelloista aina suurempiin, pyörääsi koristaviin kelloihin.

VINKKEJÄ KAUPUNKIAJOON

Kun olet löytänyt oikean pyörän ja oikeat varusteet pitkän tutkimus- ja analyysityön jälkeen, tarvitsee sinun vain hypätä pyörän selkään ja lähteä liikkeelle. Mutta nyt alkaa todellinen seikkailu. Kaupungissa ajamiseen liittyy omat vaaransa, ja on hyödyllistä tietää muutama vinkki etukäteen.

Kun matkustat kaupungissa, lyhin reitti ei aina ole nopein. Usein tämä ei ole myöskään turvallisin reitti. Varmista, että valitset turvallisimman reitin missä matka on tasainen ja suora, ja ajansäästö voi olla vielä suurempi.

On kuitenkin tilanteita, joissa sinun on ajettava ajotiellä. Ajotiellä manööverit osoitetaan käsimerkein/lipuilla. On tärkeää tehdä aikeesi selväksi muille, myös luomalla visuaalinen linkki, sillä silloin tiedät, ovatko he huomanneet sinut ja harkitsevatko he sinun liikkeitäsi. Jos katsekontaktia ei ole saatu aikaan, ota aina huomioon, että sinua ei ole huomattu, ja toimi sen mukaisesti.

Kun muut ovat ymmärtäneet aikomuksesi ja antaneet sinulle luvan, on aina hyvä tapa kiittää joko pienellä käden heilautuksella tai nyökkäyksellä. Niitä ei voi koskaan olla liikaa. Jos jonkun kanssa syntyy vastakkainasettelu, on parasta pysyä rauhallisena ja antaa asian olla. Ei ole mitään syytä ryhtyä turhaan riitelemään jonkun kanssa, joka ei kuitenkaan halua kuunnella sinua. Älä pilaa mielialaasi ja päivääsi entisestään.

Kun ajat ajotiellä, varo joutumasta kuolleisiin kulmiin, joissa kuljettaja ei huomaa sinua. On hyvin helppoa jäädä kiinni tilanteeseen, jossa ei näe peilillä, erityisesti suurten autojen – kuorma-autojen, linja-autojen jne. – läheisyydessä, ja koska näissä paikoissa ei yleensä ole ketään tiellä, jokainen kuljettaja ei voi aina odottaa odottamatonta. Juuri risteyksissä ja käännöksissä olet todennäköisimmin vaarassa löytää itsesi onnettomuudessa. Jos voit, pysyttele kuljettajan puolella – kuljettaja näkee sinut parhaiten. Vielä yksi asia, jota kannattaa varoa tienvarressa ja pysäköityjen autojen luona: joku saattaa avata auton oven yllättäen. On parasta pysytellä poissa tällaisista paikoista tai ajaa todella hitaasti, jotta törmäystilanteessa kaikille aiheutuu mahdollisimman vähän vahinkoa.

Velomarketin tiimi toivottaa sinulle mukavaa loppukesää, ja jos huomaat muita säännöllisiä pyöräilijöitä matkalla kotiin tai töihin, voit myös tervehtiä heitä kohteliaasti pienellä pään nyökkäyksellä. Ajajat pitävät edelleen yhtä!