Pyöräilykypärä on pyöräilijän tärkein varuste. Polkupyöräilijän sekä polkupyörän kyydissä olevan matkustajan on suositeltavaa käyttää asianmukaista kypärää.
Pelkkä kypärän omistaminen ei riitä – jotta siitä olisi hyötyä ja se suojaisi sinua tehokkaasti, sen on täytettävä useita ehtoja: oikea koko, oikea malli ja oikea käyttötarkoitus sekä kiinnitys. Huonosti istuva pyöräilykypärä ei ainoastaan tee ajamisesta epämukavaa, vaan voi onnettomuuden sattuessa olla jopa vaarallinen. Siksi on tärkeää valita kypärä, joka sopii juuri sinulle.
Pyöräilykypärät voidaan jakaa seuraavasti:
- maasto- ja retkikypärät
- maantiekypärät
- arkikäyttöön tarkoitetut pyöräilykypärät
Sähköpyörien suosion kasvaessa on kehitetty myös erityisesti niille suunniteltuja kypäriä, jotka ovat vahvempia ja kestävät suuremmissa nopeuksissa sattuvia onnettomuuksia.
Miten valita oikean kokoinen pyöräilykypärä?
Pään ympärysmitta mitataan pään leveimmästä kohdasta, noin kaksi senttimetriä kulmakarvojen yläpuolelta.
Jos olet kahden koon välillä, valitse mieluummin pienempi. Liian suuri kypärä ei pysy kunnolla päässä, kun taas pienempi istuu tiukemmin. Jos kypärä tuntuu hieman suurelta, voit käyttää pyöräilylakkia sen alla.
Kypärän käytössä pätee sääntö 2V1:
- 2 – kypärän etureunan tulisi olla noin kahden sormen leveyden päässä kulmakarvoista.
- V – hihnat tulee säätää niin, että ne muodostavat korvan ympärille V-kirjaimen muodon.
- 1 – kiinnitetyn leukahihnan ja leuan väliin tulisi mahtua yksi sormi (pienillä lapsilla kaksi sormea).
Muista, että vaikka pyöräilykypärä olisi kuinka hyvin valittu, siitä ei ole mitään hyötyä, jos sitä ei kiinnitetä oikein.
Lasten kypärät
Lasten kypärät eivät periaatteessa eroa aikuisten kypäristä, mutta on muutama tärkeä seikka, joihin tulee kiinnittää huomiota. Myös lasten kypärän on oltava täsmälleen oikean kokoinen. Vaarallinen ajatus on ostaa kypärä ”kasvuvaralla”, sillä huonosti istuva kypärä ei tarjoa kunnollista suojaa eikä siten ole turvallinen. Kypärää tulee käyttää kaikissa tilanteissa ja aina oikein kiinnitettynä.
Lisätietoa pyöräilykypäristä, niiden tyypeistä, rakenteesta, turvallisuudesta ja oikeasta käytöstä voit lukea Velomarketin blogikirjoituksesta.
Pyöräilijän tärkeä kumppani – KYPÄRÄ. Mitä tarjotaan ja mitä tarvitaan?